Tal i com reconeix la
pròpia autora d’aquest llibre, Isabel Allende, el va escriure just després de Paula. Si l’objectiu d’aquest segon era
volcar sobre el paper l’ira, la tristesa i la frustació que la injusta mort de
la seva filla, víctima d’una malaltia a una edat que no mereixia (si és que
algú s’ho mereix), l’objectiu del primer era recuperar l’alegria. Tots dos van
ser útils, responien a un moment vital. Això ho reconeix, i així ens ho creiem.
Afrodita, a més del que
ja hem dit, és un llibre de cuina. Ves per on, l’Isabel vol recuperar l’alegria
fent un llibre de cuina... I és nota que és així, per què a diferència d’altres
llibre ‘solament de cuina’ aquest està plagat de vida, d’experiències,
d’alegria. Abans d’entrar a explicar-nos les receptes que ha recopilat, podem
gaudir del que l’autora considera la motivació d’un bon àpat, que és el preludi
d’altres plaers. A veure, no ens enganyem, per què us penseu que el llibre es
diu Afrodita, i no Gargantua i Pantagruel, Dionísos, o ves a saber quin altre
tragaldabas que preferiu recordar...
Aquest preludi
gastronòmic ens explica aventures, algunes pròpies i d’altres alienes, que han
començat amb un àpat, i han acabat ... bé, deixem-ho que han acabat bé...
=8-) També serveixen aquestes aventures
per desgranar-nos el concepte de diversió, gastronòmica, alliberada, en tots
els sentits, i edonista que l’autora ha anat madurant al llarg de la seva vida.
I recordem, no és un manual de vida o un guió a seguir a mode d’exemple. És una
catarsi personal, és un recuperar l’alegria de viure. No ens vol convèncer,
senzillament ens explica en veu alta a on ha arribat, perquè i per què li
agrada haver-hi arribat. I val a dir que ho f a amb molta gràcia. Alguns dels
relats son certament hilarants, no tant pel que passa sinó per com ho explica...
En quant a les receptes,
no creieu que son cuina de supervivència. Son plats elaborats, i la manera de
descriure’ls sembla més important que no pas els ingredients o les quantitats a
utilitzar. Al final, el que més es valora no és tant el plat, sinó el per què
li agrada o quins records li evoquen. I val a dir que moltes de les receptes
són de cuina tradicional, heretades de la família; vaja, oblideu-vos d ela
nouvelle cuisine, de Paul Bocusse i plats buits... El plaer aquí va a quilos...
mai més ben dit.
Tot plegat un gran
exercici d’optimisme, apte per els contents de cor i recomanable pels que volen
recuperar l’alegria del dia a dia, sense res més transcendent que els ocupi...
bon profit.
Podeu trobar “Afrodita” a la la xarxa de biblioteques.
@jignasib
Aquest post es va publicar originalment a "La cultura no val res" el 09/12/2014.
PD,. si us agrada la cuina, aniré penjant de tant en tant alguna recepta de la iaia, o del parent que calgui per que no es perdin a l'oblit...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada