Jo crec que hi ha un moment en que un ja no en té prou amb la pizza i la sangria i decideix posar a prova el paladar i explorar nous sabors i aromes. I es clar, arribes al vi; però no el vi a seques...el Vi amb majúscules, aquell que quan el demanes te’l fan provar i fer que si amb el cap abans d’omplir-te la copa. I sempre et queda la sensació que abans de fer que si automàticament amb el cap hauries d’haver pres una decisió, tenir un criteri, no? En aquest moment jo vaig decidir fer algun curset de tast de vins... #digeu’mtiquismiquis.
En aquest cursos de tast
de vins aprens a què demanar a un vi. Què cal olorar, què cal veure abans de
beure. Què esperar i com gaudir. I, a la fi, com combinar. Vi blanc pel peix i
negre per la carn? Be, per començar està be, però podem ser més creatius “sin
llegar a las excentricidades del ínclito Eugeniio d’Ors, cuyo plató favorito
eran los huevos duros con mermelada y mayonesa”, com ens recordava el nostre
periodista i professor. Per cert, us heu fixat que a diferencia dels colors,
que tots tenen un nom, les olors no? Per descriure un olor nom´ñes pots fer-ho
comparant amb altres coses que oloren igual. Per tant, un primer consell:
oloreu, oloreu tot el que trobeu i pregunteu-ne el nom. És la base per poder
després descriure el que tastes a taula.
També vam aprendre que el
tast de vins té més d’intuició que de ciència; i que a l’hora de la intuïció,
les dones ens van un pas per davant als homes. Sembla que un home tastant un vi
se sent obligat a fer-ho be, mentre que les dones son més espontànies. De fet,
en un tast a cegues d’un vi negre, ens van demanar a què oloràvem: a fruits del
bosc, canyella, xocolata, fusta... I salta una dona del grup i diu: “Pues a mi
me huele a cerrado”.“Señora, eso es el bouquet!” ens va espetar el Mauricio.
“El bouquet es aquello que un buen vino debe tener para perderlo, por eso
debemos oxigenarlos primero”. Quant hem d’aprendre...
I quan diem que el vi és
cultura, no ens referim només a acumular dades dels sabors, olors anyades i
raïms, si no a què envolta el mon del vi i què podem arribar a aprendre al
voltant d’una bona copa. Quantes xerrades i trobades filosòfiques, artítiques o
polítiques hi ha hagut entre glopades d’un bon caldo... una última perla del
professor al respecte: “El tubo largo està matando las conversaciones al amor
de un a copa de vino”. El amor de la copa del vino... aquí queda.
I si voleu uns bons llocs
per menjar be, i acompanyar-los dels millors vins, podeu triar des de la Vinteca de la casa Torres, hereva del Centre Cultural del VI i orientada a servir
àpats en companyia de bons vins, el MonVínic o la clàssica Vinateria del Call, en ple centre del call jueu de Barcelona,
darrera l’Ajuntament, on serveixen unes tapes excel·lents per poder gaudir
d’una extensíssima carta... que dic carta, biblioteca! de vins!!!
Bon profit, i recordeu
que amb moderació el vi està més bo...
@jignasib
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada