Heu estat mai al Món
Sant Benet? És una d’aquelles visites que paga la pena... tot un Món... d’aquí
el nom. El complex es va reconstruir l’any 2007 a iniciativa d’una entitat d’estalvi.
Deixem-ho aquí; tampoc cal fer publicitat ara... Al voltant de l’antic monestir
de Sant Fruitós del Bages, a la vora de Manresa, podem passar un cap de setmana
amb tot un seguit d’activitats aptes per a tota la família.
A més dels tres
restaurants de l’entorn (un d’ells amb una estrella Michelin, poca broma), el
darrer focus del complex també versa sobre alimentació. Parlo de la fundació Alícia
(acrònim d’Alimentació i Ciència, per si no ho havíeu pillat...). Aprofitant
els horts que envolten el monestir, a la fundació fan recerca sobre com podem
alimentar-nos d’una forma sana i variada. Ciència i Alimentació... si ja ho diu
el nom...
En resum, què vam
aprendre aquell dia? Ja sabem que la boca identifica quatre sabors: dolç,
salat, agre (o amarg) i àcid, oi? Doncs, no! Sembla que hi ha un cinquè sabor, l’umami. Es que el van descobrir els
japonesos i ja se sap... per posar noms son així d’originals... Si es pogués
traduir vindria a dir una cosa com “enaltiment del sabor”... és allò que posen
als Doritos per que tinguin un gust tant especial i irresistible (els productors
en diuen “glutamat” però no queda tan poètic...). Potser l’escena de la peli “Vecinos invasores” sigui
el que millor descriu aquesta sensació...
També vam aprendre que
un bon plat ha de contenir tots aquests ingredients. Per exemple, a una bona
amanida has de posar-li dolç (oli, blat de moro...), salat (sal, formatge,
marisc, ...), amarg (enciam, escarola, nous, ...) i àcid (endívia, llimona,
vinagre...). Ep, falta una cosa... el tacte. El cruixent. Un bon plat ha de cruixir...
L’enciam ja cruixeix, però si posem brots tendres, afegiu-hi ceba fregida. Per
això, també, al MacDonald’s posen patates fregides amb l’hamburguesa. O pa
cruixent o patates fregides!
I el darrer secret. Quan
mengem, els gustos son limitats (quatre o cinc, ja ho hem vist). Però les olors
son infinites! Quan mengem un plat ens agradarà per l’olor,
no pel gust! Per això quan estem constipats no apreciem res.... Però al tanto,
el cervell només és capaç de distingir tres olors alhora; no feu plats barrocs,
que acabarem marejant el cervell.
Bon profit.
@jignasib
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada