Ingredients:
·
2 lloms de
salmó
·
1 pot d’anet
(eneldo)
·
1 kg de sucre
·
2 kg de sal
gruixuda
·
Oli d’oliva
Demaneu a la peixatera un salmó
sencer preparat per a marinar. Sol ser una bèstia gran,ben be dos pams de llarg
i un d’ampla,... sense el cap ni cues ni aletes, es clar... Us donaran el
salmó partit en dos, longitudinalment.
A partir d’ara en direm
lloms de salmó. Poseu els dos lloms sobre una safata amb la pell mirant
cap avall. Aconsello cobrir la safata amb paper albal, serà més fàcil
netejar-la i que no quedin olors... digue’m tiquismiquis...
Cobriu els lloms de salmó amb anet
(eneldo)... Si agafeu espècies en potet potser en necessitareu un
parell... ha de quedar ben cobert. Un cop heu posat l’eneldo, cobriu-ho
tot ben be amb una barreja de sal i sucre. Dos Kg de sal, millor gruixuda,
especial per a cuinar “a la sal”, i 1 kg de sucre. És fàcil de recordar:
la sal es ven en paquets de 2 kg i el sucre en paquets d’1...
digue’m perspicaç... No us deixeu les puntetes... tot ben tapadet.
Un cop enterrat en sal i sucre,
poseu-ho la nevera unes 36 hores (1 dia i mig). Passat aquest temps, el
salmó ja està marinat. Traieu-lo de la nevera, traieu (i tireu) la barrecha de
sal i sucre. Treieu l’excés d’eneldo, fregant el salmó. No us faci por posar-lo
sota l’aixeta per rentar una mica l’eneldo que s’ha quedat enganxat, però
tampoc us obsessioneu si en queden trossets enganxats. Si queden més puntets
que a la foto tampoc passa res. Però si està tot verd, pot tenir excés de gust
a planta...
Ah si... si m’heu fet cas
amb el paper albal, tireu-lo... la safata quedarà neta ràpidament i no
apestarà...
Ara cal anar filetejant
el salmó, en un taper generós. Alterneu làmines de salmó amb un rajolí
d’oli. Com més bo (verge extra) millor.
I així anar fent fins a
acabar el salmó i omplir a rebentar el taper. Podeu tirar la pell del salmó i
gaudir del salmó marinat. Amb torradetes untades amb mantega amb sal és
deliciós. O amb formatge per untar... o... o ... ufff... es un no parar...
digue’m golafre...
Aconsellable per festes
amb molta penya, si no prendreu salmó durant una setmana sencera...
Bon profit. Ah, un altre
dia explicaré com fumar-lo... però primer n’he d’aprendre... digue’m
previngut...
@jignasib
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada