divendres, 17 de juliol de 2015

Salmó marinat

 Ingredients:
·         2 lloms de salmó
·         1 pot d’anet (eneldo)
·         1 kg de sucre
·         2 kg de sal gruixuda
·         Oli d’oliva

Demaneu a la peixatera un salmó sencer preparat per a marinar. Sol ser una bèstia gran,ben be dos pams de llarg i un d’ampla,...  sense el cap ni cues ni aletes, es clar... Us donaran el salmó partit en dos, longitudinalment.

A partir d’ara en direm lloms de salmó.  Poseu els dos lloms sobre una safata amb la pell mirant cap avall. Aconsello cobrir la safata amb paper albal, serà més fàcil netejar-la i que no quedin olors... digue’m tiquismiquis...
 
Cobriu els lloms de salmó amb anet (eneldo)...  Si agafeu espècies en potet potser en necessitareu un parell... ha de quedar ben cobert. Un cop heu posat l’eneldo, cobriu-ho  tot ben be amb una barreja de sal i sucre. Dos Kg de sal, millor gruixuda, especial per a cuinar “a la sal”,  i 1 kg de sucre. És fàcil de recordar: la sal es ven en paquets de 2 kg i el sucre en paquets d’1...   digue’m perspicaç... No us deixeu les puntetes... tot ben tapadet.
 
Un cop enterrat en sal i sucre, poseu-ho  la nevera unes 36 hores (1 dia i mig). Passat aquest temps, el salmó ja està marinat. Traieu-lo de la nevera, traieu (i tireu) la barrecha de sal i sucre. Treieu l’excés d’eneldo, fregant el salmó. No us faci por posar-lo sota l’aixeta per rentar una mica l’eneldo que s’ha quedat enganxat, però tampoc us obsessioneu si en queden trossets enganxats. Si queden més puntets que a la foto tampoc passa res. Però si està tot verd, pot tenir excés de gust a planta...
 
Ah si... si m’heu fet cas amb el paper albal, tireu-lo... la safata quedarà neta ràpidament i no apestarà...
Ara cal anar filetejant el salmó, en un taper generós.  Alterneu làmines de salmó amb un rajolí d’oli. Com més bo (verge extra) millor.

I així anar fent fins a acabar el salmó i omplir a rebentar el taper. Podeu tirar la pell del salmó i gaudir del salmó marinat. Amb torradetes untades amb mantega amb sal és deliciós. O amb formatge per untar... o... o ... ufff... es un no parar... digue’m golafre...


Aconsellable per festes amb molta penya, si no prendreu salmó durant una setmana sencera...

Bon profit. Ah, un altre dia explicaré com fumar-lo... però primer n’he d’aprendre... digue’m previngut...








@jignasib