divendres, 19 de juny del 2015

Aha!

“Eureka!” Crit d’alegria d’Arquímedes , mentre s’enfonsava a la banyera, al comprendre el que després es coneixeria com a Principi d’Arquímedes.

Què és un “Aha!”? Aquesta pregunta intenta respondre-la Martin Gardner al seu llibre “Aha!”... d’aquí el nom del llibre. Un “Aha!”, simplificant molt, seria un “Eureka!”. Una guspira del raonament humà, un anar més enllà de l’evident, una segona derivada del pensament... No sé si m’explico... Potser amb exemples.

Un, del mateix Martin Gardner, i que es recull en un dels seus “Juegos Matemáticos” que va publicar al Scientific American. Un cert dia, entrant a un restaurant amb un amic, van veure una gran cua de clients esperant torn. Ell va pensar:”molta gent”; “tardarem en dinar”;”quin xivarri”... L’amic de Martin va dir:”No m’agradaria estar a la pell de la cambrera”. Quina diferència hi ha entre els comentaris de l’autor i els del seu amic? D’entrada tots expressen el mateix: “hi ha molta gent”, però mentre el primer en fa una descripció evident, el segon ha fet un salt més enllà, i sobre la mateixa base de la cua llarguíssima, es posa en el cap de la cambrera i s’imagina l’angoixa d’aquesta davant del mateix fet. Tots diuen el mateix, però el segon ha fet un salt mental. Això és un Aha!

El segon exemple el vaig viure en persona. Un estiu, a la piscina amb els col·legues, envoltats de nens fent xivarri, cridant i divertint-se. Jo vaig pensar:”molts nens”, “molt soroll”,”encara rebré un pilotasso”... El meu amic, aquell més tronera, del que no esperes sorpreses creatives, va i et deixa amb els ulls com a plats... (ei Julio!! Qué es de tu vida?)...  va dir:”Aquí Herodes s’ho passaria de puta mare...” Això és un pensament més enllà, una segona derivada. Això és un Aha!. I com una casa de pagès! #brillant

Superat l’estadi de les definicions, l’autor aprofundeix en els mecanismes del cervell humà `per resoldre nous reptes, enigmes... per innovar. El cervell avança per Aha!’s, connectant nous reptes amb velles idees, però ordenades de forma nova, de manera que ens canvien la manera de pensar.

I per arrodonir l’obra, aprofitant el que hem après dels Aha’s, se’ns plantegen un seguit de debats, problemes i enigmes per a avaluar i/o resoldre per nosaltres mateixos.. Jocs de lògica i paradoxes, endevinalles amb números i figures geomètriques, problemes i enganys de probabilitat. De dificultat progressiva, no us espanteu... però tampoc us envalentoneu; els del final son reptes per a Pro. Tot un exercici pel cervell. Food for thoughts de primer nivell

Podeu trobar “Aha!” a la la xarxa de biblioteques.


@jignasib

Aquest post es va publicar originalment a "La cultura no val res" el 28/01/2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada