divendres, 24 d’abril del 2015

Team America

Qui de petit no havia vist els “Thunderbirds?... Be… vaja… si.. bastants suposo… #viejunismo. És igual, ara no és el cas. Sigui com sigui, tinguem en compte que l’animació no ha estat sempre digital. Durant molt de temps la imaginació havia de complementar els esforços dels animadors. Eren temsp de les marionetes de vares, com les de l’Herta Frankel i la seva gosseta Marilín; els Teleñecos/Muppets de Jim Henson i la seva granota Gustavo/Kermitt o la inoblidable Peggy; … i els futuristes Thunderbirds de Gerry Anderson.  Si voleu pioners de la fantasia i la ciència ficció, no cal que aneu més lluny…


Què passa, però, quan uns gamberros com en Trey Parker, en Matt Stone i el Pam Brady, que no en tenen prou amb destrossar l’imaginari infantil dels dibuixos animats amb una sèrie com South Park, decideixen entrar al mon de l’animació al cine? I recorden una sèrie de quan eren petits com Thunderbirds? Doncs que la peten amb “Team America, la Policia del Mon”.


Dues paraules per definir-la? Doncs, la primera, com els autors: gamberra! La segona, #perpartir-seelpitderiure!! Pel·lícula àcida, cínica, supercriticona i divertidíssima, carregada d’estereotips que és el que la fa tan hilarant. Però, de què va?



El Team Amèrica son un grup antiterrorista paramilitar, autoanomenat “La Policia del Mon”, clara crítica a la política policial i intervencionista dels USA amb la resta dels conflictes al mon. Els estereotips van que volen. Els terroristes son islàmics, es clar, i se’ls reconeix, davant l’atenta mirada del grup d’elit pels seus turbants i les barbes que llueixen. Si porten un Kalashnikov, o un llença míssils, no només son terroristes, sinó què probablement estan a punt de perpetrar un acte malèfic. Cal intervenir, i si la intervenció té danys col·laterals com la mort de civils innocents o la destrucció de la Torre Eiffel.. joder, la lluita contra el mal mai em dit que sigui fàcil!!!

Per cobrir una tràgica baixa, es contracta a un actor per al team. Qui millor per actuar com a terrorista i infiltrar-se entre les línies enemigues. Allà la trama es complica: darrera els islamistes hi ha el mateix Kim Jong-li com a dolent dolentíssim, i l’Associació d’Actors de Cinema, actors de Hollywood liberals enganyats pel norcoreà, col·laboren amb una organització terrorista pensant que ajuden al mon...

Intriga, misteri, violència, tensió... sexe... (eing? Si, si, el que sentiu... molt dur el sexe entre ninots de fusta... una experiència...). Aquí no se’n salva ni l’apuntador. Tothom rep... però amb molta gràcia.

Podeu trobar la banda sonora i la pel·lícula “Team America” a la la xarxa de biblioteques.

@jignasib

Aquest post es va publicar originalment a "La cultura no val res" el 16/12/2014.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada