divendres, 27 de febrer de 2015

Els científics es diverteixen

 Tots tenim l’estereotip del científic despistat, tancat al seu mon de ciència i descobriments, insensible al que l’envolta... Doncs no sempre és així. #s’hojuro!!. N’hi ha que estan molt atents al que els envolta, i que son molt ocurrents i divertits, capaços d’acaparar l’atenció i admiració de qualsevol festa!! Si, si, si, si... jo el conec... Entre la resta, com a tot arreu, suposo que hi ha de tot. Però, de veritat, n’hi ha alguns que demostren molta xispa a l’hora de demostrar que saben riure com el que més, dins d’un ordre, i amb referència al seu mundillo, també com a tot arreu, però amb molt sentit de l’humor. Mireu si no la penyita de “The big bang theory”.... Una caricatura, val, però darrera de tota caricatura sempre hi ha un punt de veritat, no?

Heu sentit a parlar dels IgNobel? Son premis a la recerca improbable, segons els mateixos organitzadors reconeixen. Amb aquests premis, paròdia dels Nobel originals, pretenen “homenatjar” la quantitat d’estudis i papers que es publiquen sobre temes absolutament inverosimils, tractats tos amb un rigor i metodologia exclusius del s científics i laboratoris d emés alt nivell. LKiteralment el spremis “pretenen celebrar l’inusual, honrar l’imaginatiu i estimular l’interès de tots per la ciència, la medicina, i la tecnologia» i es lliuren anualment a Harvard en presència d’autèntics Nobels. És encomiable el bon rotllo dels homenatjats i dels homenatjadors, que ja voldríem veure a alguna de les cerimònies dels “Razzie”

Alguns exemples memorables: Literatura, per un informe sobre els informes sobre informes que recomanen la preparació d’un informe sobre l’informe sobre informes sobre informes; Física, sobre l’equilibri de forces que conformen i mouen els cabells a la cua de cavall del pentinat de les persones; Fisiologia, per l’estudio «Sense evidència de badalls contagiosos a les tortugues de peus vermells...

Per cert, heu vist la portada del llibre recul de premis? Es un easter egg... i fa referència a un episode de “The twigtlight Zone”... Son cachondos o no?


 Una altra perla, aquesta més coneguda: els Darwin Awards, que atorguen un merescut honor a aquells que moren de forma estúpida sense deixar descendència, millorant així l’espècie humana al no deixar una herència tant patètica. Tan cruel com hilarant... Com a vertaders científics que son, no s’obliden de les Mencions Honorables, que son aquelles en que l’estupidesa no ha causat la mort de l’incaut, tot i que l’ha deixat estèril, acomplint amb l’objectiu primordial de l’Award... la no procreació. Més cruel i més divertit...

Algunes d’aquestes anècdotes han estat la base per a fer  inclús una pel·lícula. Curiós i divertit.

Ara passem a un registre més seriós: “Sense about science”. En aquest cas no es pretén fer riure. Els autors d’aquesta web van tenir la idea de crear-la després de veure algunes pel·lícules de cinema que al·legaven ficticis coneixements científics que avalaven el desenvolupament dels fets posteriors a la pel·lícula. Vaja, que pretén posicionar-se com un repositori d’ajuts a aquells que volen donar un toc seriós a les seves afirmacions científiques per molta fantasia que estigui creant...Per acabar, un de nostrat: Els Fiasco Awards. Son uns premis que l’associació d’enginyers de telecos catalana, per votació popular, atorga a aquella innovació tecnològica que... ha fet fiasco. Va ser sonada la del 2011, que va premiar l’Ipad. L’any següent, quan es va veure que no havia estat fiasco, es van auto-premiar... lo cortés no quita lo valiente... El sentit de l’humor va en dues direccions, no?

Ja veieu.. quan els científics volen, poden ser divertits, o no?

@jignasib