dimarts, 18 de novembre del 2014

Brain Pickings, al servei de la creativitat



Maria Popova és l'autora d'aquest blog. Ella mateixa es defineix com a "lectora, escriptora, buscadora-coleccionista de coses interessants i essencialment una ment curiosa".

Brain Pickings es el seu blog personal. I també, tal com ella el defineix "és una recopilació de tot allò que m'ha fet persona –intel·lectualment, creativament, espiritualment- i una introspecció sobre com viure i què vol dir portar una bona vida.



Aparentment, aquest blog recull articles, cartes privades, assajos d'artistes, escriptors, erudits que opinen sobre què és crear, aconsellen de com es pot arribar a crear; quin és el procés creatiu, què implica, per què és important... A priori, pot semblar que siguin opinions restringides a iniciats de l’àmbit cultural, a artistes... Però a la que hi reflexiones una mica, veus que tot el que es comenta transcendeix més enllà, que no son només coses per a gent del territori creatiu, als bojos i boges per la cultura, a il·luminats excèntrics... La creativitat és transversal i afecta a tots els àmbits: des dels culturals als industrials; dels artistes als enginyers, dels erudits als curiosos.

Aquest dilema enllaça estretament amb el vell debat de: què és l'art? qui son els artistes? Per a que serveis realment l'art? No és un tema que tinguem solucionat socialment, ni que jo tingui clar personalment. Però cada dia estic més convençut que els artistes son els primers que pensen coses diferents, i gràcies a aquest pensament diferent, a aquets "think out of the box" les societats avancen. Darrera de cada idea innovadora, darrera de cada invent, darrera de cada empresa disruptora, ... abans, hi ha hagut un artista que ha pensat diferent. Crec que darrera de l'art i de la cultura i hi ha això. 

Això també treu a cap la frase d’Albert Sànchez Piñol, com aquell qui dona la raó a la Maria Popova, però des d’una òptica més nostrada, i que diu “el procés creatiu és més important que la creació i en català tenim una paraula extraordinària per definir-lo: badar”. No només hi ha una metodologia de creativitat, que segur que hi és; també s’hi val a badar.

Doncs gràcies a Maria Popova per a fer-nos donar compte, article a article, que darrera hi ha tot això... 

Ah si, i si el web us agrada, també teniu twitter i instagram

@jignasib

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada